top of page
Wave

C-OMPRA

P-ÚBLICA

I-NNOVADORA

QUÈ ÉS LA COMPRA PÚBLICA D'INNOVACIÓ?

 

La Compra Pública d'Innovació no s'estableix com una nova forma per a adjudicar contractes ni licitar de manera diferent. La característica que la converteix en un instrument important de contractació pública és la fi que persegueix: servir de suport a l'activitat innovadora del sector públic per a satisfer les necessitats d'un organisme públic.

 

Amb això, s'aconsegueix que la demanda del sector públic dirigisca l'activitat innovadora i no es vegen obligats a emmotlar-se als nous productes o serveis desenvolupats pel sector privat, sinó que potencia el desenvolupament de solucions innovadores des del costat de la demanda, a través de l'instrument de la contractació pública.

 

Buscant solucions de contractació més innovadores s'obtenen beneficis per a les Administracions Públiques, per al sector privat i la ciutadania en general:

 

  • Modernització administrativa: La CPI pot respondre a les noves demandes ciutadanes, mitjançant la integració de solucions més complexes i avançades. És una manera d'aconseguir productes/serveis encara no existents en el mercat. En lloc de triar entre el que ja existeix, es desenvolupen les necessitats concretes de l'Administració Pública.

 

  • Estimule de la cooperació públic-privada del creixement econòmic: La CPI marca un abans i un després respecte a la relació entre empreses i l'Administració Pública. Es passa d'una Administració que subvenciona a una empresa, a una Administració que persegueix objectius comuns, on alhora puguen eixir beneficiades les dues parts. L'empresa pot generar beneficis mentre que l'Administració Pública aconsegueix millorar un servei públic.

 

  • Millora de la competitivitat empresarial: La CPI és un tractor per a fomentar la investigació, ja que les empreses tenen la seguretat que el fruit del seu esforç està garantit mitjançant la incorporació de béns o serveis innovadors, una manera de fomentar la innovació empresarial i d'impulsar a la comercialització/explotació de la innovació emprant el mercat públic local com a client de llançament o referència. 

 

​

La innovació com a repte de futur a Ontinyent, la CPI com a ferramenta. 

REPTES DE FUTUR A ONTINYENT 

Sobre el Projecte

L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) dins del seu programa d'Impuls de la Compra Pública Innovadora 2020 ha concedit una subvenció al projecte amb títol “La CPI com a eina de contractació de productes, obres i serveis innovadors a l'Ajuntament d'Ontinyent”.

 

Aquest projecte es troba emmarcat en la Línia 2- Impuls de la demanda de licitacions de productes i serveis innovadors.

 

La innovació és un instrument fonamental per a l'Ajuntament d'Ontinyent, és per això  que s'ha marcat com a objectiu implementar la Compra Publica d'Innovació (CPI). La CPI es convertirà en una eina clau per a materialitzar els objectius plantejats en afavorir el treball conjunt del sector públic i privat en la innovació, aconseguint una transformació social, empresarial i institucional al servei de tota la societat.

 

La CPI suposa un estímul a la innovació que condueix a desenvolupar nous productes, serveis, processos o noves formes d'organització per a satisfer les necessitats de la demanda pública. És per tant, un nou mecanisme de contractació pública la fi de la qual és promoure la col·laboració entre les entitats públiques i el sector privat per al desenvolupament i adquisició de solucions innovadores. 

 

Ja pot participar en la detecció d'aquestes necessitats, per a això en l'enllaç següent pot trobar el formulari “Descripció del repte”

​

Ja en 2019 es van iniciar els treballs d'identificació de necessitats en el municipi d'Ontinyent. El 26 de novembre de 2019, l'Ajuntament d'Ontinyent i el Clúster Innovall, amb la col·laboració de Tantum Consultors, en el Soterrani dels Idees (Ontinyent), es va celebrar una reunió de treball per a la difusió de la CPI i una primera identificació de necessitats.

 

Alguns dels objectius que perseguim amb aquest projecte són:

 

  • Desenvolupament d'un mètode de captació d'informació en temps real per a la presa de decisions, controlar el flux de persones i de trànsit i millorar el canal de comunicació incloent l'alerta primerenca i sistema de protecció de ciutadans.

  • Cerca de solucions a mesura que afavorisquen i faciliten el treball de les administracions en la prestació de serveis públics. És important comptar amb un sistema que permeta millorar el funcionament intern de l'ajuntament i analitzar tota la informació del municipi, possibilitant la presa de decisions de manera intel·ligent i aprofitant al màxim els recursos disponibles.

  • Cerca d'un sistema que permeta millorar i implantar sistemes que faciliten el monitoratge i el modelatge d'informació, el disseny d'un model informàtic de referència amb alta autonomia energètica amb capacitat de donar suport a diferents solucions i el desenvolupament de serveis avançats que ajuden a la visualització i anàlisi de dades.

  • Promoure l'adaptació al canvi climàtic del municipi, més concretament referent als serveis que presta l'Ajuntament dels ciutadans i ciutadanes del municipi.

  • Desenvolupament de l'Administració electrònica i els mètodes de participació ciutadana.

  • Identificació de processos de simbiosi industrial que afavorisquen l'aprofitament de recursos.

  • Ús de fonts d'energia renovable, consum de recursos de manera eficient, descarbonització de l'economia, etc.

  • Millora en l'accés, ús i qualitat de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació. Es pretén avançar cap a una Administració electrònica capaç d'oferir a la ciutadania i a les empreses uns serveis eficients i pròxims mitjançant l'ús de les tecnologies d'informació.

  • Posada en marxa de l'economia col·laborativa a nivell global i sectorial en àrees industrials de la Comunitat Valenciana perquè els residus o subproductes d'una empresa siguen els inputs d'una altra mitjançant, per exemple plataformes TIC o la identificació nous models de negoci.

  • Conservar i protegir el medi ambient (zones verdes del municipi) donant-los un major valor amb la realització de diferents activitats que motiven un ús més eficient de l'espai.

  • Actuacions d'innovació social que suposen un impacte beneficiós per al teixit social del municipi.

  • Donar un nou ús als espais públics infrautilitzats o als quals no se'ls dona un ús correcte.

 

L'enfortiment del sector empresarial i industrial d'Ontinyent, com a principal nucli econòmic i de la Comarca de la Vall d'Albaida és essencial. Per això, l'Ajuntament d'Ontinyent es compromet a recollir aquest repte com a propi i no sols això, sinó que realitzarà un especial esforç en la identificació de necessitats relacionades amb serveis destinats al teixit empresarial i industrial d'Ontinyent, com per exemple la regeneració del sòl industrial mitjançant la millora de les infraestructures urbanes.

 

Malgrat l'exposat anteriorment, continuarem treballant en la identificació d'altres necessitats i problemes del municipi, per a posteriorment, realitzar una priorització de les mateixes i aconseguir enfocar els objectius a la contractació de les solucions més efectives i necessàries.

túnel futurista

Fases del projecte

 

1. Creació i formació de l'equip CPI

2. Jornada d'impuls a la CPI

3. Identificació de necessitats

4. Elaboració d'un Mapa de Demanda Primerenca

5. Jornada de Consulta Preliminar de Mercat

6. Estudi i compra de solucions innovadores

AVI-Generalitat_VAL-HEADER.png

ENTIDAD BENEFICIARIA: AJUNTAMENT D'ONTINYENT       NIF: P4618600C
NÚMERO DE EXPEDIENTE: INNCP2/2020/27
PROGRAMA: Impulso a la compra pública innovadora (CPI)
LÍNEA DE ACTUACIÓN: L2. Impulso de la demanda de licitaciones de productos y servicios innovadores
TÍTULO DEL PROYECTO: La CPI como herramienta de contratación de productos, obras y servicios innovadores en el Ayuntamiento de Ontinyent

bottom of page